Danmark – du ær dejlig

18.09.2018 klo 23:40
Opinto- ja kulttuurimatka Pohjois-Själlantiin 21-23. syyskuuta/

Studie- och kulturresa till Nordsjälland 21-23 september

Espoon Pohjola-Norden järjesti Etelä-Suomen alueen jäsenille kolmipäiväisen opinto- ja kulttuurimatkan Tanskaan Pohjois-Själlantiin syyskuussa 2019. Matkan keskeinen kohde oli Louisianan taidemuseo, mutta kulttuuripitoiseen ohjelmaan sisältyi kuvataiteen lisäksi myös kirjallisuutta, musiikkia, vanhustenhoitoa, lasten askartelua, politiikkaa ja pohjoismaista yhteistyötä.

 

Matka alkoi vierailulla kööpenhaminalaiseen vanhusten palvelutaloon Ørestad Plejecenteriin ja perehtymisellä keskuksen kulttuuripilottiin. Keskus on tullut tunnetuksi innovatiivisesta taiteen ja kulttuurin yhdistämisestä asukkaiden arkeen.

 

Suomen Tanskan suurlähetystössä ministerineuvos Katja Luopajärvi alusti keskustelun tanskalaissuomalaisista suhteista ja Tanskan ajankohtaisesta poliittisesta tilanteesta. Opintomatka osui suomalais-tanskalaisten diplomaattisuhteiden satavuotisjuhlaan, sillä Tanska tunnusti ensimmäisten maiden joukossa Suomen itsenäisyyden tammikuussa 1918.

 

Matkan majoituspaikaksi oli valittu tanskalais-norjalainen kulttuurikeskus Schæffergården. Kauniissa ympäristössä Gentoftessa sijaitseva keskus edistää toiminnallaan Tanskan ja Norjan välisiä suhteita. Keskuksen pääsihteeri Aja Chantelou Bugge esitteli tanskalais-norjalaisen yhteistyösäätiön monipuolista toimintaa ja sen historiaa. Säätiön juuret ulottuvat Tanskan toisen maailmasodan aikana Norjaan toimitettuun ruoka- ja muuhun apuun. Schæffergårdenissa tarjoutui myös tilaisuus kuulla Norjan yleisradion NRK:n poikakuoron Sølvguttenenin vauhdikas konsertti.

 

Scheffergårdenin päärakennus. Kuva: Heikki Pakarinen

 

Scheffergårdenissa seuraan liittyi myös Norden-yhdistysten liiton pääsihteeri Henrik Wilén, joka piti meille esitelmän aiheesta Pohjolan kulttuurisuhteet ennen ja nyt.

 

Louisianan modernin taiteen museo on eräs Tanskan keskeisiä nähtävyyksiä. Vuonna 1958 avattu  museo sijaitsee Humlebækissä Juutinrauman rannalla. Laajan pysyvän näyttelyn lisäksi museossa oli esillä kuun kulttuurihistoriaa monipuolisesti käsittelevä näyttely. Museon kokoelmat käsittävät laajan joukon kansainvälisesti tunnettujen taitelijoiden, kuten Max Ernstin, Alberto Giacomettin, Henry Mooren, Pablo Picasson ja Andy Warholin töitä.

 

Matkan osallistujat tutustuivat myös Louisianan lasten työpajan toimintaan. Kaunis sää suosi vaeltelua Louisianan luonnonkauniissa veistospuistossa.

 

Louisianasta siirryttiin Rungstediin Karen Blixen -museoon. Tanskan tunnetuimpiin kirjailijoihin kuuluva Karen Blixen (1885-1962) asui pääosan elämästään kodissaan Rungstedissa, mutta kansainvälisen läpimurtonsa hän sai Keniassa vietetyistä vuosistaan kertovalla romaanilla. Kirjan pohjalta tehtiin myöhemmin seitsemän Oscarpalkintoa voittanut elokuva Minun Afrikkani. Kirjoittamisen ohella Blixen harrasti myös maalausta.

 

Nordatlantens brygge on Christianshavnissa Kööpenhaminassa sijaitseva Islannin, Grönlannin ja Färsaarten yhteinen kulttuuritalo. Rakennus on 1700-luvulla rakennettu satamamakasiini, joka avattiin uuteen tehtäväänsä kunnostettuna vuonna 2003. Kulttuuritalossa järjestetään taidenäyttelyjä, konsertteja, elokuvia ja esitelmiä. Rakennuksessa sijaitsevat myös Islannin, Färsaarten ja Grönlannin edustustot.

 

Vuosittain järjestettävän Kööpenhaminan Golden Days on historiafestivaali, joka pyrkii mm. herättämään nuorten kiinnostusta historiaan, innostamaan miehiä käymään museoissa ja rohkaisemaan varttuneita kokeilemaan jotain uutta. Vuoden teemana oli Tanskan historian B-puolet, tapahtumat jotka on unohdettu tai on haluttu unohtaa. Tutustuimme erityisesti Kuninkaallisen kipsijäljennöskokoelman työpajaan, jossa lapset maalasivat kipsijäljennöksiä.